Ra Paulette is “simply a man who found his passion”: cavekunstenaar, zonder enige opleiding. Zijn werk is van een onmogelijke ongekende schoonheid.

Alles wat ik wil zeggen is te zien in dit filmpje. Wonderful.

 

Vooruit dan maar, practice what i preach.

 

 

Elk mens komt belemmeringen tegen op zijn pad naar geluk. In de gesprekken met mijn mensen zie ik dat belemmeringen vaak oorsprong vinden in een gebrek aan zelfwaardering, bijvoorbeeld:

 • Je presteert op hoog niveau maar als je de hoge norm niet haalt heb je het gevoel dat je faalt en voel jij je leeg en ongelukkig;
 • Je presenteert je vlot en uitbundig, maar na zo’n dag kom je volledig uitgeput thuis;
 • Je voelt je ongelukkig in je baan, maar je durft niet te zeggen wat je echt graag wilt en neemt geen enkele stap;
 • Je bent ingetogen, timide, en bang om je ‘kop boven het maaiveld uit te steken’;
 • Je leeft het leven van een ‘grijze muis’, je kan namelijk niet echt iets…

Het ontwikkelen van een gevoel van zelfwaardering is vaak terug te brengen naar ervaringen in je jeugd. Hoe vaker je hebt gemerkt dat je iets goed kunt, hoe gemakkelijker het is om te geloven dat het je nog een keer lukt. Ook steun en complimenten van anderen, zoals van je ouders en vrienden, hebben invloed op de mate van zelfwaardering. We zijn immers sociale dieren en hebben de ander nodig om onszelf te ervaren.

Hoe schadelijk pesten is, hoef ik hopelijk niemand uit te leggen. Recente uitkomsten van hersenonderzoek tonen aan dat ons brein net zo heftig reageert op sociale afwijzing als op fysieke pijn. Maar pesten, ook wel bullyen genoemd, komt nog steeds erg veel voor. Met de afstand die de digitale communicatie in zich heeft, wordt het misschien alleen maar gemakkelijker. De bullyer wordt immers niet direct geconfronteerd met het pijnlijke effect op de persoon.

Hoe het ook zij, ik ben van mening dat wij als werkgever, collega, ouder, vriend, of gewoon als medemens ten alle tijden de verantwoordelijkheid hebben om respectvol met een ander om te gaan en onze kinderen hierin te begeleiden en beschermen. Waarom? Beter dan de nieuwslezeres in onderstaand filmpje, die zelf net gebullied is, kan ik het niet uitleggen.

http://blog.petflow.com/a-bully-called-this-news-anchor-fat-and-what-happened-next-is-incredible-please-watch/

www.yellowbox.info

Je leest het goed: passie is één ding, talent een ander. Beiden zijn essentieel voor een gelukkige loopbaan. Een aantal voorbeelden.

 • Als je een bijzonder talent hebt voor rekenen, wil dat niet zeggen dat je gelukkig wordt van een carriere als accountant bij een bank. Als je alleen keuzes maakt op basis van talenten, dan kun je de bezieling kwijt raken.
 • Als je álles kan, dan wordt je op talentniveau niet beperkt in je keuzes. De wereld biedt dan wellicht teveel mogelijkheden. Passie of bezieling is dan de sleutel, maar als je niet weet waar je gelukkig van wordt is het moeilijk de koers te bepalen.
 • Als je de eigen talenten niet kent, heb je het sowieso lastig.
 • En als je bezield bent over iets waar je geen talent voor hebt, loop je vast.

Het is dus ingewikkeld om goede loopbaankeuzes te maken. Het zal je dan ook niet verbazen dat zeker 50 % van mijn werk bestaat uit het ondersteunen van mensen bij het vinden van antwoord op de vragen: “Wat is mijn passie en welke talenten bezit ik die daarbij van pas komen?” De overige tijd (45%) help ik mensen met de (personal) branding daarvan. Hoe bereik je wat je wilt? Hoe geef je passie en talenten vorm? Dus hoe presenteer ik mijzelf zodanig dat de arbeidsmarkt mij aantrekkelijk vindt? Elk advies is maatwerk. Maar ik kan je wel 1 essentiele tip geven die je bij je zoektocht kan helpen.

De bezielingstip 

Deze begint bij de vraag: Hoe weet je dat iets je raakt? Waar zit dat in je lijf? Gaan bijvoorbeeld je oogjes stralen, krijg je vlinders in je buik, gaan je haren overeind staan, krijg je kippenvel of voel je een YESSS momentje opkomen? Bij iedereen uit het zich anders. Bij mij gaat het heel erg borrelen en als ik echt diep geraakt ben krijg ik bolle lenzen, if you know what i mean. Als je dit door hebt, is het vervolgens de kunst om op deze signalen in je lijf te gaan letten. Verzamel de kleine en grote momenten die het Yessssgevoel veroorzaken in een boekje/mapje of op de computer. Hartimpulsen verzamelen noem ik het. Dat kunnen plaatjes, foto’s, zinnen, verhalen, artikelen, voorwerpen enz zijn. Laatst kwam iemand met een eigen fotobestand op ‘Pinterest’. Perfect, kies je eigen prettige verzamelmanier. Denk bij het vinden van de hartimpulsen vooral niet aan werk of functies enz. Daar gaat het in dit stadium niet om. Het gaat erom dat je gaat herkennen waar je hart sneller van gaat kloppen. Uiteindelijk is er altijd een rode draad in te vinden. En dat zegt iets over jouw bezieling. Bij het vinden van die rode draad, kan een derde je vaak goed helpen. Neem mij nou. ;-)

Het is nooit te laat … of te vroeg

Soms duurt het jaren voordat mensen hun draai hebben gevonden. Sommigen ontdekken hun bezieling nooit, misschien wel omdat ze nooit naar hun hart hebben leren luisteren. Mijn ervaring is dat het nooit te laat is om dit te leren. Ook zestigjarigen komen naar mijn praktijk. Hoe het ook zij, jong of oud, als ik zie dat jij je bezieling en talent hebt weten vorm te geven, dan krijg ik bolle lensen. De wereld is er zó bij gebaat dat je gaat vliegen.

Kijk maar eens naar dit meiske. Een niet voor de hand liggende keuze om opera te gaan zingen als je 9 jaar oud bent. Maar omdat zij bezieling en talent combineert, is de uitvoering van wereldklasse. Geniet ervan!!! Ik ga even een zakdoekje halen.

www.yellowbox.info

Misschien blijf je in deze crisistijden wat langer dan je lief is hangen in je baan. De spanning bouwt op en dan is er dat moment: YES, je kunt gaan. Hoe leuk is het om die opgebouwde negatieve spanning om te zetten in iets wat goed is voor jou. Schrijver Marina Shifrin haalde hoge kijkcijfers op het web met haar ontslagdans om half 5 ‘s nachts.

Marina had bijna 2 jaar lang relaties, tijd en energie opgeofferd voor haar baan bij The Next Media Animation in Taiwan. Haar baas veranderde voortdurend haar verantwoordelijkheden en rooster en een lunchpauze zat er niet in. Hij was slechts geïnteresseerd in kwantiteit en de hoeveelheid clicks die een video krijgt. Dus de dappere creatieve dame dacht: “Ik maak 1 video voor mezelf waarin ik mijn ontslag aankondig door mij te richten op de inhoud in plaats van me zorgen te maken over het aantal clicks.”   Marina is inmiddels terug in de VS en op zoek naar een baan waarin creativiteit van de werknemers wél op prijs wordt gesteld. Met alle bekendheid die ze nu geniet, zal het succes niet lang uitblijven.

Succesvol was ook de actie van de 31-jarige Brit Chris Holmes, die ontslag nam met een taart. Hij werkte als douanier op een luchthaven en besloot na de geboorte van zijn zoon om zijn leven verder te wijden aan zijn passie: eten maken en een eigen bakkerij runnen. De vliegveldmedewerker bakte een taart en zette zijn ontslagbrief op de lekkernij. Daarin wenste hij zijn collega’s het allerbeste toe. Op deze manier wilde hij een creatieve indruk achterlaten. Zijn missie is geslaagd, de collega’s wensten hem alle succes toe en behoren inmiddels tot zijn vaste klantenbestand.

Heb je ook een creatieve actie bedacht? Let me know, ik help je graag aan bekendheid.

Bronnen: NRC next 30-9-13; Huffington Post; Editie.nl 2-10-13

www.yellowbox.info

Need i say more? Eindelijk, er is een begin.

IMG_5235

Een poosje geleden zat ik met een kopje thee aan de keukentafel. Ik had de kaarsjes aangestoken en was klaar om gezellig met mijn dochter te gaan keuvelen. Ik had namelijk gehoord dat de moeder van haar vriendin tijdens het wandelen met de honden een lijk had gevonden. Helaas, mijn dochter reageerde geïrriteerd en kon niet genieten van een goed lulverhaal over een ander, ook al was deze persoon dood. Ze heeft een sterk groene voorkeur en dit botste met haar integriteit en mijn gele voorkeur. Het was even een pijnlijke confrontatie met mezelf.

size_907_450_3706.jpg

Dat roddelen nadelen heeft en soms zelfs beschadigend is, dat wist ik natuurlijk wel. Maar tot mijn verbazing las ik tijdens de zomervakantie in het maandblad Quest dat roddelen, zij het met mate, ook voordelen heeft. Leuk om dít geluid eens nader te onderzoeken.

Uit verscheidene artikelen die ik op het web vind blijkt dat roddelen een OERDRIFT is. Er waren tijden dat het van levensbelang was om te weten wie van de groep je kon vertrouwen of wie goed kon samenwerken en wie niet. Via het roddelcirquit kwam je veel te weten en bovendien ontstond er zo een betere band tussen de groepsleden.

TEGENWOORDIG is roddelen al lang geen kwestie meer van leven of dood, maar het kan nog altijd van pas komen. Stel je start met een nieuwe job en staat voor de opdracht om te integreren met de nieuwe collega’s. Wat kan? Wat mag? En wat is absoluut ‘not done’? Als je aandachtig luistert kom je al een eind vooruit. Het roddelcircuit bevat namelijk een bom aan informatie over ongeschreven regels, waarden en normen binnen een bedrijfscultuur. Na een poos weet je of je verondersteld wordt te trakteren met je verjaardag en of je in gala of casual op het nieuwjaarsfeest dient te verschijnen.

Niet alleen luisteren naar roddels kan heel wat opleveren, ook actief deelnemen aan roddelpraatjes heeft zo zijn voordelen. Zo kun je je eigen positie binnen de groep vestigen. Een nieuwtje aan iemand toevertrouwen betekent immers: ik roddel tegen jou, dus ik vertrouw je. Vertrouw jij mij ook? Op die manier kan je de banden met je collega’s extra stevig aanhalen.

Inmiddels ben ik blij te weten dat mijn beteugelde drang, niet alleen uit narigheid ontstaat, maar ook een overlevingsmechanisme van de oermensch in mij is en zelfs nut kan hebben. Pffff, dat geeft een klein beetje lucht. Ik ga het snel mijn dochter vertellen.

Voor iedereen de voordelen van roddelen nog eens op een rijtje!

 1. Bonding: roddel versterkt de onderlinge band en zorgt zo voor meer cohesie op de werkvloer.
 2. Informatie uitwisselen: 
informatie via het roddelcircuit verspreidt zich snel.
 3. Informele aanduider van de bedrijfscultuur: door de manier waarop er over anderen wordt gepraat is snel duidelijk wat wel en wat niet getolereerd wordt.
 4. Stressverlagend: problemen van je afpraten en herkenning zoeken bij een ander.
 5. Ontspanning en gezelligheid: roddelen verhoogt het werkplezier.

Bronnen: onderzoek psychologen Robin Dubar, Gerben van Kleef, Bianca Beersma; sociaal psycholoog Bram Buunk (zie zijn boek ‘oerdriften op de werkvloer’); maandblad Quest; Nu.nl.; Volkskrant.nl

www.yellowbox.info

© Copyright Loopbaan Lichtpuntjes - Website gerealiseerd door Chantal Pels. All Rights Reserved.